• Gratis bezorging in Sneek e.o.
  • Levering in 2 tot 5 werkdagen

Slow Roasting

Gepubliceerd op 6 januari 2021 om 13:03

Koffiebonen kunnen op een snelle of langzame manier gebrand worden. Maar wat is nu het verschil en wat doen wij als Roasted Beans?

Het snel branden van de groene koffiebonen is een moderne techniek waardoor er in één keer een grote hoeveelheid koffiebonen gebrand kunnen worden en ook nog eens voor een lage prijs. Tijdens het branden wordt er hete lucht naar de groene koffiebonnen gevoerd waardoor deze na een aantal minuten gebrand zijn. Voor grotere producenten is dit ideaal, want op deze manier kunnen zij de koffie voor een zo laag mogelijke prijs verkopen. Toch heeft deze methode ook nadelen: door de snelle branding wordt de koffie vaak bitter en verliezen de verschillende bonen hun unieke smaak.

Maar wat gebeurt er dan met langzaam branden, oftewel slow roasting? De groene koffiebonen worden blootgesteld aan een lagere temperatuur voor langere tijd. Hierdoor komen de natuurlijke smaken en aroma’s vrij. Alle smaken die in de koffiebonen verborgen zitten hebben op deze manier de tijd om vrij te komen. Door slow roasting komt de kwaliteit van de koffie en de unieke smaak goed naar voren.

 

Bij Roasted Beans maken we gebruik van SLOW ROASTING. De groene koffiebonen gaan bij ons in de brander (zie foto 1 en 2) en hier stellen we de bonen bloot aan een lage temperatuur. Ondertussen loopt de temperatuur langzaam op tot ongeveer 200 graden, tijdens dit proces steken we af en toe de koffie uit om te kijken hoe ver de brandig is (zie foto 3 en 4). Na een aantal minute is de eerste crack hoorbaar en geeft de boon zijn natuurlijke smaken en aroma’s af. Op dit moment houden wij de bonen nauwlettend in de gaten en wanneer we tevreden zijn komen de gebrande koffiebonen in de koelbak (zie foto 5). Hier ontgassen de koffiebonen en koelen we ze terug voordat ze de zakken in gaan (zie foto 6 en 7).

 

Proef jij ook het verschil?

E.K.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.