• Gratis bezorging in Sneek e.o.
  • Levering in 2 tot 5 werkdagen

Van koffiebes tot koffieboon

Gepubliceerd op 29 november 2020 om 15:41

Voor dat wij een lekker bakje koffie kunnen drinken, heeft de koffieboon een lang traject achter de rug. De smaak en kwaliteit van de koffieboon is natuurlijk erg belangrijk, daarom willen wij als Roasted Beans jou meenemen in het productieproces.


De oorsprong van de meeste koffiebonen is in één van de 70 landen rondom de evenaar waar de koffieplant wordt verbouwd. Deze strook noemt men de coffee belt. Onze koffie komt uit de landen Ethiopië, Colombia en Vietnam, alle drie bevinden ze zich in de coffee belt. Elk van deze landen heeft zijn eigen koffiesmaak.

Een koffieplant heeft ongeveer drie tot vijf jaar nodig om te groeien. Eens per jaar ontwikkelen de planten mooie witte bloesem. Na de bloei komen er bessen aan de plant met elk twee koffiebonen, het duurt ongeveer 8 maanden van bloesem tot rijpe bes. De kleur van de bessen verandert van groen naar rood, dit is dan ook het moment van oogsten. Er zijn drie manieren om te oogsten: manueel, stripping of mechanisch.
Manueel: handmatig plukken, alleen de rode koffiebessen worden geplukt.
Stripping: de bessen worden van de takken gerist.
Mechanisch: alle bessen worden door middel van een machine uit de struiken geschud.

Al onze koffie is manueel geoogst, de koffiebessen die rood zijn worden dus met de hand geplukt. Dit kost wel veel tijd en mankracht, maar levert uiteindelijk de beste koffie op.

De volgende stap in het proces is dat de koffiebessen moeten worden verwerkt. Dit houdt in dat de bonen moeten worden gescheiden van de bes. Dit kan ook weer op verschillende manieren: unwashed methode, washed methode en de semi-washed methode.
Onze Mokka Djimmah wordt verwerkt via de unwashed methode, dit is de oudste verwerkingsmethode. Dit is ontstaan in Ethiopië waar ze door gebrek aan water op zoek moesten naar een methode om de bessen te verwerken. Bij deze methode worden de koffiebessen met schil en al te drogen gelegd in de zon. Na ongeveer 4 weken zijn de bessen goed genoeg gedroogd en kan met een machine de schil van de boon worden geschrapt. Door de koffiebes in de zon te laten drogen, dringt de zoete smaakt van het vruchtvlees in de koffieboon.
Onze Blue Sonla en Supremo zijn beide verwerkt via de washed methode, bij deze methode wordt water gebruikt. De koffiebessen worden in stromend water gelegd en in de machine wordt vervolgens het vruchtvlees om de koffieboon heen verwijderd. Om te zorgen dat ze niet gaan rotten worden ze gefermenteerd in water voor ongeveer 1-2 dagen. Na dit fermentatieproces worden de bonen gewassen en te drogen gelegd in de zon of een droogmachine. Door de methode met water heeft de koffieboon een zuivere smaak, fris en levendig.

Op deze manier komt dus jouw heerlijke kopje koffie tot stand, proef je dit ook? Laat het ons weten!

E.K.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.